Ruanda’da Tutsilere yönelik soykırımda hayatını kaybedenler Ankara’da anıldı
Ruanda'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından düzenlenen törende Ruanda'da Tutsilere yönelik soykırımda yaşamını yitirenler anıldı.
Ankara
Ruanda'nın Ankara Büyükelçisi Charles Kayonga'nın ev sahipliğinde düzenlenen anma programına Dışişleri Bakanlığı Doğu ve Güney Afrika Genel Müdürü Büyükelçi Elif Çomoğlu Ülgen, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Temsilcisi Mariam Khan, Cibuti'nin Ankara Büyükelçisi Aden Hüseyin Abdillahi, başkentte görev yapan diplomatik misyon temsilcileri, Ankara'da yaşayan Ruandalılar ve çok sayıda davetli katıldı.
Ruanda Milli Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende hayatını kaybedenler için mum yakıldı, müzik dinletisi ve soykırımı anlatan video gösterimi gerçekleştirildi.
Büyükelçi Ülgen, Filistin'deki duruma değinerek, Gazze'de insanlığa karşı suçların işlendiğini kaydetti.
Türkiye-Ruanda ilişkilerine yönelik de değerlendirmelerde bulunan Ülgen, "Türkiye ve Ruanda, sağlam dostluk bağları, karşılıklı güven, dayanışma ve işbirliğinden ilham alan mükemmel ilişkilere sahiptir." ifadesini kullandı.
UNFPA Türkiye Temsilcisi Khan da Birleşmiş Milletlerin (BM) Ruanda soykırımına ilişkin yayımladığı mesajı okudu.
Cibuti'nin Ankara Büyükelçisi Abdillahi, soykırım kurbanlarını anmak üzere toplandıklarını belirterek, bunun insanlık ve Afrika tarihinin "en karanlık sayfalarından" biri olduğuna işaret etti.
Ruanda'nın zorluklara rağmen toplumun ve ekonominin yeniden inşasında önemli adımlar attığına dikkati çeken Abdillahi, ülkenin parlak geleceğinin temellerini attığını dile getirdi.
Ruanda'daki Tutsi topluluğunun 1994'te yok edilmeyle karşı karşıya kaldığını anımsatan Kayonga, "100 gün boyunca genç-yaşlı, kadın-erkek, bebek ve hatta henüz anne karnında olan Tutsiler, tarif edilemez bir katliama maruz kaldılar. Hutu ılımlı politikacılar ve seri cinayetlere katılmayı reddeden diğerleri de aynı dönemde katledildi." dedi.
Kayonga, Tutsilere yönelik soykırımın kolektif ve dönemin siyasetçileri tarafından yürütülen girişim olduğunun altını çizerek, "Çalılarda, tarlalarda, bataklıklarda, tepe kenarlarında, vadilerde ve şüpheli herhangi bir yerde saklanan Tutsilerin avlanmasına katılmak üzere tüm halk seferber edildi." ifadelerini kullandı.
Uluslararası toplumun soykırımı engelleme konusunda başarısız olduğunu dile getiren Kayonga, "Hayal bile edilemeyecek kayıplarına ve acılarına rağmen katillerini affetme cesaretini gösteren hayatta kalanların yanındayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın da sık sık ifade ettiği üzere, Tutsilere yönelik soykırımın ardından geriye sunacak bir şeyleri kalanlar, hayatta kalanlar olmuştur." diye konuştu.